Fisk

Mammas torskgryta på mitt vis

När vi var barn min syster och jag gjorde mamma en god fisk gryta på torsk. Enkel att göra men väldigt god, den här bilden ljuger om smaken då den inte ser så aptitlig ut, men med tidsbrist och efter en jobbig dag på jobbet blev det inte fokus på att få till upplägget och fotot.

Det här behöver du

  • Torsk filé
  • Grädde
  • Hela tomater på burk
  • Fisk buljong
  • Vitt vin
  • Färsk dill
  • Tomat puré 
  • fänkål
  • purjolök
  • Salt peppar och citron peppar

Gör så här:

Häll grädde i en traktör panna, häll i en "skvätt vitt vin" och fisk buljong. Hacka i purjolök, fänkål, tomaterna, tomatpuré och dillen. Låt koka ner och puttra en stund. Nu kommer vi åter igen till momentet smaka, smaka, smaka...tillsätt salt peppar och citronpeppar. Kanske mer vin? Eller lite pressad citron? När du är nöjd med smaken så tillsätter du torsken mina bitar blev ca 2-3 cm, jag använder helst färsk fisk, men visst går det bra med fryst. Låt fisken ligga i några minuter, servera sen till kokt potatis! Så gott.

Torskrygg med potatismos och pepparrot


Torskrygg eller torskfilé 

Torsk är en god vitfisk som jag förknippade med frysta torskblock, som jag inte fick till särskilt bra, förrän jag började förstå att fisken inte ska vara i ett hopfryst block, som inte dög mer än till att stoppa i grytor eller göra nån form av torr tråkig gratäng på. Numer finns det så fina alternativ och man kan få tag i fina bitar torsk även om dom är frysta, men bäst smakar naturligtvis färsk filé eller ännu bättre en färsk torskrygg. 

Innan jag lägger min torsk del i ugnen rimmar jag den i ett vatten/salt bad. Blanda vatten med rikligt av salt och täck fisken med, det här gör att den lättare håller ihop. Sätt ugnen på 150 grader.

Under tiden kan du göra potatispurén. Koka potatis i med en stor klick smör, på med salt och peppar och i med lite mjölk. Ta elvispen och rör snabbt ihop din puré, smaksätt den sedan, här har jag haft i rätt rikligt med färskriven pepparrot. 

Lägg fisken i en ugns fastform, penslad med lite olja, lägg formen i en större form med kokhett vatten. Låt fisken gå färdig i ugnen till ca 56 grader. 

Ta sedan en rejäl smörklick i en kastrull, ha rätt hög värme, men passa det noga, det får inte brännas, men det ska få sin nötiga smak och proteinet (det vita)  ska sjunka till botten. 

Se till att dina tillbehör är färdiga, jag har sjudit späda morötter i vittvin, salt och vatten. Skalat räkor och rivit pepparrot.

Börja med att montera din tallrik med det skirade smöret, lägg upp potatis purén, riven pepparrot och ta försiktigt på fisken, det är lätt att den faller isär. 

Garnera den sedan med dina tillbehör. Mums!


Bouillabasse

En helt underbar rätt för oss som älskar fisk, skaldjur och vitlök! En blandning av soppa och Fiskgryta i ett lyxig format. Väl värt att prova! Med dofter av vittvin och saffran.

Recept

2 gula lökar fin hackat

2-3 vitlöksklyftor

1 nät blåmusslor

400 g fisk, jag använde mig av både lax och torskfile´

Smör att hetta upp pannan med.

400 g krossade tomater

2-3 dl vitt vin

buljong eller fond

1 tsk timjan både torkad och färsk ger en härlig smak.

0,5 g saffran

100 g skalade räkor

fin hackad persilja.


Gör så här

Fräs gul lök och vitlök i en stor gryta, lägg i musslorna och slå på vinet. Låt det koka på hög värme till musslorna öppnat sig. Ta bort de musslor som inte öppnar sig eller är skadad på något vis. Ta upp musslorna och ställ dem åt sidan, tillsätt krossade tomater ca 6 dl vatten, fond och timjan och saffran. Låt det koka livligt några minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg i fisken och sänk värmen, låt gå endast några minuter till fisken är genom lagad. Häll upp soppan/grytan i djupa tallrikar, lägg på musslor och räkor. Toppa sedan med Rouille!


Rouille

2 vitlöksklyftor fin hackat

3 st äggulor

0,5 g saffran

rapsolja efter önskad tjocklek ca 2-3 dl

1 msk tomatpure

0,5 tsk cayennepeppar

1,5 msk citronsaft

Salt och peppar


Gör så här

vispa samman äggulor, vitlök, tomatpure och saffran. Häll ner oljan lite i taget. När du fått önskad konsistens på din "majonäs" tillsätter du citronsaft, cayennepeppar salt och peppar till önskad smak. Toppa på din Bouillabasse. Och lägg på dina musslor


Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång