En massa godsaker på planka

Den här rätten gjorde jag på en skärbräda som jag haft i ugnen för att få till den rätta färgen, jag ville att den skulle fungera ungefär som plankorna man gör plankstek på, men större så en hel middag för fler personer skulle rymmas.

Här är det ju bara fantasin som sätter gränser, eller hur enkelt eller svårt man vill, hur mycket tid man vill spendera. 

Jag friterade egna potatisklyftor, men det går ju självklart med frysdiskens färdiga eller lägg potatisen på plåt och ugnsrosta i ugnen. 

Om du vill lyckas med egna pommes eller potatisklyftor bör du tänka på att använda en fast potatis sort, skär upp till önskad potatis form och lägg all potatis i vattenbad, låt stå en stund, häll bort vattnen och på med nytt och upprepa, man vill få bort lite av stärkelserna från potatisen. Torka sedan potatisen torr med en kökshandduk eller hushållspapper. Ha fritösen på ca 175 grader och låt potatisen gå i ca tio minuter, eller till dom nästan är färdiga (beroende på potatisens storlek) Låt potatisen vila och torka upp på hushållspapper. Höj graderna på fritösen till ca 190 grader. Strax innan servering lägg i potatisen igen, nu bara till den fått fin färg, då får du en krispig potatis.

Köttet jag använde mig av var en bit rostas som jag kryddade med salt och peppar, brynte i stekpannan tillsammans med smör, olivolja, vitlöksklyftor och färsk timjan. När den fått fin färg runt om la jag den i en ugnsfast form och lät den gå färdig i ugnen. 100 grader till köttet fått en inner temperatur på 52 grader. Lägg den sen att vila, skär inte i köttet direkt, då försvinner köttsafterna och det finns risk att köttet blir torrt och tråkigt.

Min make är barnsligt förtjust i hamburgare, så jag stekte två stycken högrevsburgare och la på cheddar ost, jag stekte också ett paket bacon.

Resten av tillbehören är hela ugns stekta morötter, som jag bara ringlade olivolja över och strödde på salt och timjan. Jag rostade även kvistomater på samma sätt. 

Rödlöken och limen delade jag på hälften och sotade i en torr stekpanna. toppade med silverlök och lite hjärtsallad.

När du har alla dina tillbehör färdiga är det bara att lägga upp, Just den här gången blev kanske inte den mest lyckade presentationen, men smakerna satt och köttet blev mört.

Jag serverade med egen bea ! Fantastiskt gott ett enkelt sätt att få till en lyxig känsla


Köttfärslimpa med smak

den här klassiska köttfärsrätten har jag gett lite mer modernare touch på. Det ser inte mycket för värden ut på tallriken, men smakade gudomligt.

Börja med smeten det här hade jag:

  • ströbröd
  • ägg
  • Gullök
  • grädde
  • chilisås
  • färskakryddor (basilika, timjan och oregano)
  • Salt &peppar
  • Soltorkade tomater

Gör så här; lös upp ströbrödet i en bunke, med grädde, ägg och chili sås. Tillsätt riven gullök. Låt svälla. Hacka färska kryddor, soltorkade tomater och blanda ner, salta och peppra. Tänk på att det är rätt mycket köttfärs som ska få smak, så det behövs rätt rejält.

Där efter blandar du i din köttfärs, jag hade både älgfärs och blandfärs. Se till att inte överarbeta, använd gärna händerna, blir köttfärsen för bearbetad blir den lätt "Stum" lägg köttfärsen sen i en form och forma den till en limpa. Stick ner rödlök och ädelost på toppen. Det är det som ger den festliga smaken i den här rätten. Låt den gå i ugnen på ca 200 grader till den är genomstekt.

Jag hade mos kvar sedan dagen innan som jag spritsade runt om och gjorde en god svampsås och hällde över limpan. Så gott!!!


Plankstek med två sorters såser

Vad doftar godare än när man har plankstek i ugnen? En blandning av mat och bastu ligger i hela köket.

Just den här gången smaksatte jag mitt mos med vitlök och parmessan ost. Köttet jag använde är fläskfilè. Börja med att skala och koka potatisen ha rikligt med salt i vattnet, tillsätt smör, mjölk, salt och peppar, riv ner vitlök och vispa moset fluffigt, tillsätt osten och äggulor, ha moset i en spritspåse. Krydda och stek köttet, här har jag haft heri quvert som jag lindat bacon runt och brynt på i stekpannan, morötterna är kokta i vitt vin , vatten och salt. Spritsa upp moset, lägg på tillbehören (utom såserna) och ha i varmluftsugn till moset fått rejäl färg. Hur jag gjorde såserna finner du under Grillad Rostas, majobea och rödvinssås


En sås som inte går av för hackor serverades med två sorters kött och smaschedpotateos

I den här rätten vill jag nästan lägga allt kred på såsen, som gjorde hela rätten. (nästan) 

Men vi tar det från början, det här behöver du;

Till potatisen;

  • Potatis
  • Olivolja (jag använde min egna som jag smaksatt med vitlök, chili, timjan och citron) 
  • smör
  • Vitlök
  • Färsk timjan
  • Parmessanost

Gör så här:

Tvätta potatisen noga, koka den nästan färdig, det kan fattas ca 5 min. Lägg sen upp potatisen på en kökshandduk och låt den svalna något så du kan ta i den utan att bränna dig.

Skär sen ett kryss i varje potatis och dunka sen till den med handen eller en kastrull så den ser krossad ut.

Lägg den sen på en plåt som du smörat och haft olivolja på (jag använde min smakrika) häll på mer olivolja, färsk timjan, vitlök och salt. Låt den gå in i ugnen på rätt hög värme för att rostas. (gärna varmlufts ugn) 

När potatisen fått färg så kan du ha på riven parmessan och låta den gå helt klar. Lovar att det doftar magiskt gott!!

Köttet

Jag använde mig av både fläskfilé och rostas. Putsa köttet och krydda det med salt & peppar. Jag rullade även rostas biten i den pepparblandningen som jag sen använde till såsen. 

Stek i smör med timjan och vitlök. ös gärna köttet under tiden av det goda smaksatta smöret.

Såsen

Nu kommer vi till höjdpunkten till den här rätten, nämligen såsen

Det här behöver du:

  • shalotten lök
  • smör
  • vitlök
  • rosépeppar
  • hel svartpeppar
  • grönpeppar i vinäger
  • grädde
  • vittvin
  • färsk timjan
  • maizena mjöl till redningen
  • Kalvfond

Gör så här;

Skala och hacka löken, bryn den lätt i smör, lägg i en kvist timjan och häll på vitt vin. Låt det reducera ner. Mortla pepparsorterna. Häll på grädde lite i taget så det hinner bli krämigt, tillsätt lite kalvfond, hackad färsk timjan och peppar, börja med lite och smaka, smaka, smaka....

Nu har vi kommit till den delen jag tycker det är svårt att berätta hur jag gör, men ingredienserna har du, så nu är det upp till dina smaklökar att bestämma när den är färdig.

Till den här rätten serverade jag herti quverts och en grillad coctailtomat. Gott och enkelt!


Grillat på sommaren är ju helt underbart! I vår familj, älskar gubben fläskkarré medan jag gärna vill ha någon form av nötkött. Här nedan ser ni en tallrik med dessa två olika köttbitar, Jag valde rostas som fick gå upp i en temperatur på 63 grader och därefter vila på skärbrädan utan folie eller paket i ca 10 minuter. 

Maken fick sin Karré transcherad vilket jag tycker ger en lite lyxigare känsla än att bara lägga upp en hel köttbit. Tillbehören är potatisgratäng. Jag skivar potatis och gul lök, lägger i en gjutjärnspanna och tillsätter grädde som är kryddat med salt och peppar och med färskpressad vitlök i, låter detta koka i ca 10 minuter till potatisen nästan är mjuk, därefter har jag över den i en ugnsfastform och låter den få lite färg och bli krämig i ugnen. 

Två olika såser finns här och det är en majobea och en klassisk rödvinssky som jag låtit gå mer till en krämigare sås, då jag inte riktigt gillar en sky som rinner ut över tallriken. Grillade grönsaker och en sallad på det som fanns hemma.

Köttfärsbiffar

Goda biffar på blandfärs och älgfärs. 

Den här lite festligare biffen är kryddad med olika mortlade peppar sorter; rosé peppar och grönpeppar. som jag serverade med ugnsrostade grönsaker och en fyllig sås, på grädde och de olika pepparsorterna.

Goda köttfärsbiffar går hem både till vardags och helg. Liksom köttfärssåser går det ju att förändra smakerna och tillbehören i det oändliga. 

Recepten på smeten till färsen lika så. I mina biffar brukar jag oftast göra en grund med;

Ett ägg, ströbröd eller söndersmulat mjukbröd. Riven gul lök, lite tomatpuré, grädde eller mjölk och kryddor. 

När din smet svällt blandar du den med färsen, jag hade turen att få tag i älgfärs, men bara älgfärs kan bli lite tort, så jag blandade med ungefär hälften blandfärs. 

Jag är rätt försiktig med att blanda smeten, så jag använder gärna händerna och blandar snabbt ihop färsen med smeten. Den kan bli lite kompakt och trådig om man jobbar den för hårt.

Vill du ha en festligare biff, varför inte trycka ner lite härlig ädelost. Och en god smakrik sås till. Det räcker ju att  ha grädde i pannan över biffarna och fortsätta krydda såsen med det  du kryddar dina biffar med.

Eller håll det till en enklare vardags variant. Med kokt potatis och gräddsås. På bilden nedan har jag lagt frysta lingon på såsen som ger en härlig syra till det gräddiga och smakrika.

Kryddig köttfärsrätt i bröd!

Här är en blandning av många smaker och kök.  Chiliconcarne blandas med känslan av tacos och jasminriset med Cockos mjölken ger en liten asiatisk känsla.

Gör så här:

Hacka en gul lök och låt den svettas i en stekpanna på medelvärme i smör.

Lägg därefter i köttfärsen (jag hade 500g) och fräs den med löken.

Jag kryddade med salt, peppar, spiskummin och torkade korianderblad. Och rev ner en vitlöksklyfta. 

Därefter hade jag i en burk hela tomater som jag hackar sönder med sleven. (bättre än krossade,,  då de lätt kan bli en bitter eftersmak)

Kidneybönorna sköljde jag av i ett durkslag och la ner i köttfärsblandningen, så nu får det gojsa till sig en stund.....

För att få en lite annorlunda tvist på det hela hade jag i lite cockos mjölk, ville inte låta den tar överhand utan bara någon matsked. För att få upp lite hetta, tillsatte jag röd currypasta. När jag var nöjd med smaken och det hela hade fått gotta till sig pressade jag i lite lime för fräschören. (ha i den just innan serveringen)

Koka Jasminriset efter förpackningens anvisningar.


Den här rätten äts som en burritos, eller som min man med kniv och gaffel. Det är en allt i ett rätt, kanske inte som en första dejten rätt, eftersom det blir lite spill och kladd.


Det är behöver du:

Tortilla bröd

Köttfärs

Kidneybönor

Konserverade tomater

vitlök/ rödlök/gul lök

tomat

avocado 

Koriander

cockosmjölk

rödlök

smält cheddar ost

creme fraich 

lime

sallad

Röd currypasta

Hacka tomaterna, skiva upp avocadon, skiva rödlök eller använd picklad, ta fram den sallads sort du vill ha, jag tog fram jalapeno, santa marias smälta cheddar ost och noppade några färska koriander blad. (Man tar ju vad man har och tycker är gott)

Blanda creme fraich med rivet skal av en lime och pressa i lite saft, jätte fräscht att ha till. och är en bra smakbrytare till den heta "Chilin"

Sen monterades härligheten. Ett bröd, salladsblad, lite ris, chilin och sist dina valda tillbehehör. 

Lovar magiskt gott! Våga prova dig fram med olika smaker, ibland funkar det, ibland lite mindre bra. :) 


Biff stroganoff på mitt vis

Här har jag gjort en biffstroganoff på lövbiff. 

Gör så här!

Skär lövbiffen i strimlor och bryn med en klick smör i stekpanna. Se till att köttet blir brynt och inte bara kokt i köttsafterna. Håll dig på rätt hög värme till att börja med och sänk när vätskan försvunnit.

Skär purjolök och rödlök, jag valde att ta rödlöken i klyftor och purjolöken i strimlor för att få lite olika strukturer på det hela.

Riv vitlöken och blanda ner i stekpannan. krydda med salt och peppar. När allt fått lite färg är det dags att ha i grädden och börja smaksätta. Jag började med dijon senapen, börja försiktigt och smaka, smaka....chili, färska örter, smaka, smaka...tomatpuré, smaka. Nu blev jag nöjd, men det behövs lite fräschör i det hela, så då hade jag i creme fraiche och en halv pressad citron! Kanon, nu blev det bra!

En mustig gryta god när det är lite ruggigt ute här har jag valt att servera den med koktpotatis, men du kan naturligtvis ha ris, eller någon annan form av kolhydrater till. Varför inte festa till det hela och göra hasselbackspotatis eller ugnsrostade rotfrukter?


Det här behöver du!

  • Lövbiff
  • Rödlök
  • Purjolök
  • Färska örter jag valde timjan och oregano
  • Färsk eller torkad chili
  • vitlök
  • salt och peppar
  • Dijonsenap
  • grädde
  • cream fraiche
  • tomatpuré 
  • Potatis
  • Citron
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång