Det blev en lyckad rätt med nya köksredskap

16.12.2018

Söndagen är här, tredje advent, precis som igår sitter jag nu med en rykande kopp kaffe och tända ljus. Gårdagen blev ungefär som jag tänkt mig. Min lilla gosse blev  nöjd med sina presenter. Det blev kläder för hela slanten. Jag gillar att ge sånt som verkligen behövs och som jag även vet uppskattas. Hel nöjd blev jag över att en mönstrad jätte snygg skjorta blev godkänd, samt att han också kunde tänkta sig använda mössan som han fick. Resten bestod av ett par jeans, tre tröjor och ett par A-Z kalsonger. 

Till middag använde jag mig av alla nya köksredskap som jag införskaffat under senare tid. Jag utgick från en kötträtt, helst hade jag velat ha oxfilé men priset var i det saftigaste laget, så det blev en bit med rostas istället. Jag tycker att det köttet är väldigt prisvärt och liknar oxfilén rätt mycket. Men det är svårt att få fina tournedos, då köttet liknar mer en stor biff. När jag tillagat rostas förr har jag alltid helstekt den i ugnen för att få till graderna på bästa sätt. Men nu ville jag prova min Sous vide. Så jag skar bitar på lite drygt en cm, kryddade med salt och peppar, rev lite vitlök som jag gned in och la med lite timjankvistar i vakum påsen. Möjligt att jag kunde ha skurit lite tjockare skivor, men jag är alltid rädd för att få segt kött, men här hade jag inte behövt oroa mig. Jag körde köttet till 55 grader i 50 minuter, sen brynte jag på det i stekpanna med mycket smör, mest för färgen och ytans skull, men det var bra att den kom upp en aning mer i temperatur. Alltså smakerna som bibehålls när man tillagar i Sous vide blir ju helt enorma och jag ger tillgångssättet många plus.

Air fryer användes för första gången, jag började med att tillaga mina grönsaker, hjärtsallad, små gula lökar, vitlök, havssalt också ringlade jag på lite olivolja. Senare körde jag också tomat och spetspaprika. Resultatet blev jätte bra, som ugnsbakat fast enklare och snabbare. Till det hela gjorde jag en pepparsås, receptet på den finner ni under Smårätter & såser , Pommes tog jag färdiga från frysdisken, den här gången, men jag ska även testa att göra från grunden. Resultatet blev bra och den flåttiga känslan försvann, jag vill påstå att det är en blandning av friterat och ugnsbakat. Jag tillsatte lite oliv olja även här, för smakens skull.

Till efterrätt åt vi en saffrans pannacotta, jag gör min pannacotta med syltsocker istället för gelantinblad. Mest för enkelheten, 5 dl grädde och ca 2 dl syltsocker, ett pkt saffran, sjuds i ca 2 min. Häll upp i fina glas och låt kallna. Jag garnerade med att pudra på rejält med lakritspulver och havssalt, sedan tog jag lingon direkt ur frysen och garnerade med. Jag skulle gärna ha lagt på ett citron meliss blad också för färgen. Både lakritsen och saltet tillför såå mycket.  Så enkelt, festligt och gott!!!


Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång