Godaste laxen med potatispuré kryddat med saffran
Söndag, det är härliga färger där ute nu. Vi är redan i Oktober, men vilken underbar sommar vi haft det här året! Själv råder mat i mitt huvud ungefär 24 timmar varje dygn, så mer rätt vore om vi kunde ha 34 timmar varje dygn så jag kanske kunde ägna en och en annan timme till annat varje dag.
Nå, idag när jag skriver det här inlägget är det Måndag och gubben önskade korv, med senapssås, inte så bloggvänligt eller instagramvänligt. Men här kommer ett inlägg från gårdagen då jag hade lite mer tid till köket här hemma.
Lax är ju gott men att det kunde bli så här gott....och med en del rester sedan gårdagen. I lördags gjorde jag en räksoppa (receptet på den finner ni under smårätter och såser) rester av den soppan blev grunden till såsen i den här rätten. Jag bara älskar när man kan ta vara på allt. Laxen gjorde jag i ugnen och moset kryddade jag med saffran, det visade sig bli en fantastisk Kombo!!
![](https://aff4a875e6.cbaul-cdnwnd.com/e6df0c07534a3f2b028ec3e14ecfa740/200000094-99b2e9aadf/20181007_164052.jpg?ph=aff4a875e6)
Jag började med min potatis puré. Skalade potatis och kokade med rikligt saltat vatten. Tänk på att använda en mjölig sort så den inte blir klistrig. Sen klickar jag i smör och mjölk samt malen svartpeppar. Många smälter smöret och värmer mjölken, men jag tycker att resultatet blir toppen på det här viset, jag får ofta beröm för just mitt mos. Nu hade jag även i saffran innan jag vispade moset. Snabbt bildades en härligt gul färg och en mild saffrans smak blev till.
Laxen bara saltade och pepprade jag och la i ugnsfastform i ugnen till den blev nästan genom körd. Under tiden tog jag räksoppan och redde lite tjockare och hade även i lite mer grädde. Mer behövdes inte. Hällde såsen över fisken och på med riven permessan. Sen fick den gå helt klar, endast en liten stund till behövdes.
Nu formade jag till moset med hjälp av en sprits och ställde sedan in mina rosor på hög värme i varmluftsugn, det är ju fint med lite färg på kanterna och det ger en god smak.
Tillbehören är hyvlad och stekta morötter, räkor, dill och salladslök, samt cesten från citron och en citron klyfta.
![](https://aff4a875e6.cbaul-cdnwnd.com/e6df0c07534a3f2b028ec3e14ecfa740/200000095-a5943a68e5/20181007_155720.jpg?ph=aff4a875e6)
Så enkelt men så gott, det här är en rätt jag verkligen skulle kunna tänka mig att även bjuda på en Lördagskväll!
Om någon tycker jag är dålig på att beskriva recept eller förklara mig så skriv gärna en rad. Det är ju svårt med exakta mått, när man ofta går på smak och en känsla, det blir lixom en överraskning även för mig. Men jag hoppas jag lyckas inspirera någon av er!
Kram kram Malin