Grillat med underbart kryddsmör och en härlig gratäng

21.07.2018

Efter en mysig cykeltur och ett svalkade dopp i vårt bad blev det dags för lite grillning. Den här sommaren ger ju verkligen värme, så middagen serveras rätt sent hos oss. Allra helst om man är sugen på potatisgratäng och stå vid en het grill.

Min man är en älskare av  karré, visst kan det vara gott men inte min favorit, men ibland får man rätta in sig i ledet. SÅ idag blev det helt vanlig karré. 

Jag kryddade köttet med salt och peppar, sen la jag det i en marinad på soja, vitlök, chiliflakes, kummin och timjankvistar.

Härligt kryddsmör, ger ett fint komplement om man inte väljer en sås. Sås till potatisgratäng kan ju bli lite kaka på kaka. 

Ta fram smöret en stund innan du monterar i dina kryddsättningar, så det går lätt att röra ut. Jag gick ut i min örtgård och hämtade in av de kryddor jag har. Timjan, mynta, koriander, dragon, persilja och basilika. Finhackade mina örter och rev ner tre vitlöksklyftor, salt och citron. Sen rullar jag smörfyllningen i vanlig plastfolie och in i frysen. Sen är det enkelt att skära upp lagom stora bitar.


Min potatisgratäng gör jag nästan färdigt i en gjutjärnspanna. Skiva potatisen, salta peppra, skär upp gul lök och varva i pannan. Därefter river jag i vitlök i grädde och kryddar det med salt peppar och ev färska kryddor. Låt det puttra sig nästan färdigt på väldigt svag värme. Häll det sedan i en ugnsfast form. Strö på riven ost. Det här kan du ju med fördel förbereda innan du ska ha gäster. Ställ in i ugnen till osten fått lite färg och gratängen är varm.

Andra smaksättare som är god att ha i en potatisgratäng är tryffel. Att lägga upp sin gratäng i en form på tallriken ger en fin uppläggning tycker jag.

Fler tillbehör är ju grillade grönsaker, fantastiska smakhöjare eller hur?


Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång