Inkokt lax, en klassiker
En underbar klassiker, som har allt. Syrligt kryddig lax, kokt potatis och en krämig kall sås. Underbart så här i värmen som bara fortsätter!
Lördag och solen bara fortsätter att skina, dock fick vi en liten åskskur här på eftermiddagen, men sannerligen behövdes det. Sen sken det upp och sommar vädret fortsatte. Det är många år sen jag kan minnas en sån här sommar. Det blir inte så mycket av det jag hade planerat inför semestern, man vill ju bara (och orkar bara) försöka att njuta av värmen. Det blir mest bara att plocka i och ur diskmaskinen på morgonen, starta en tvättmaskin och dra av lite grus i hallen med dammsugaren. Sen har solen nått vår altan och jag tillbringar resten av dagen i solstolen och i spabadet. Ogräset växer och målningen av huset uteblir. Jag har även några garderober kvar att rensa....nåja, nästa vecka kanske ser annorlunda ut. Idag skulle jag iaf ge mig på en klassiker till middagen. Inkoktlax med färskpotatis, kall sås, ärter och inlagd gurka. Jag gjorde en egen tvist på gurkan och den kalla såsen. Oj, så gott det blev!
Till laxen kokade jag upp vatten, ättika, salt, lite vitt vin, lök, morötter, lagerblad och kryddpeppar. Häll den varma lagen över laxen i en ugnsfast form, den ska täcka hela fisken. Ställ in i ugnen på 200 grader. Min lax vägde 600 g. den stod i ugnen ca 7 min. Låt formen svalna och ställ den sedan kallt i kylen. Fisken ska ju vara kall när den äts.
Till den klassiska inkokta laxen brukar man servera inlagd gurka. Här gjorde jag en liten tvist på den. Lime och chili picklad gurka. Jag kärnade ur gurkan och delade den i mindre bitar. Pressade saften ur en halv lime och rev i limeskal. För enkelheten tog jag chiliflakes och använde mig av pickels krydda. Det ger en härlig sälta och en bra picklad karaktär.
Den kalla såsen
Till min sås gjorde jag majonäs, blandade ca 1,5 dl creme fraiche med 3 msk majonäs. Salta och peppra, sen rev jag skalet av en halv citron, pressade ur lite saft. Rev ner färsk pepparrot, jag gillar smaken så jag hade ganska mycket. Hade i lite grovrivet äpple och dill. Det är svårt att ange mått, men äpplet ger en härlig fräschhet till pepparroten.
Till sist
Kokta gröna ärter och färskpotatis, det enda som behövs. Den här rätten har så mycket smaker i sig själv, med den syrliga laxen. Styrkan av pepparrot i såsen. En riktig favorit.