Jag bara älskar fisk
Sällan äter man så gott som fisk. Och jag gillar verkligen kombon fisk, vittvin och vitlök. Det fick bli torskrygg, vitvinsås och en ärtpuré med mynta.

Torskrygg med ärtpuré
Ärtpuré
Enkelt friskt och gott. Kanske mer som sås och tillbehör än mättande. Men den här dagen blev den huvudingrediens. Sjud upp vanliga gröna ärter i en del vatten och en del vittvin och salt. Sila av vattnet och lägg ärterna i en mixer, pressa ner vitlök, lägg i mynta blad och creme fraiche. Konsistensen avgör du själv, jag hade kunnat göra min lite fastare med tanke på att den skulle vara som en fastare puré. Jag ville ha min kall, därför började jag med den. Låt stå i kylskåp.
Vinkokta blåmusslor
Hacka vitlök, sharlottenlök och röd chili, bryn det i en klick smör i en panna. Lägg i tvättade blåmusslor och bryn till de öppnat sig. (Ta bort de som inte öppnar sig.)Häll i rätt mycket vin och låt koka ur alkoholen. Ta ur musslorna och lägg i en skål. Sila av en del av spadet som du använder till en sås. Låt resten vara kvar till att sjuda fisken i. Det är gudomliga smaker i skyn.
Tillbehör
Jag stekte kantareller och baconbitar och använde som en bädd till torsken, gott med sältan. Till det hade jag även stekt hyvlad morot. Hyvlade också gurka som jag lade en stund i saltat vatten. Den silade vin skyn använder jag till en förenklad vitvinsås, smält smör ha i lite mjöl, späd med grädde och sky, smaka av med salt.
Det sista jag gör är att lägga torskryggen i den del av vin skyn som är kvar. Endast salt och peppar kryddar jag fisken med. Vin smaken kommer fram fint.