Middagsbjudning
Fredag och middagsbjudning
Den här fredagen hade vi min svärfar och hans fru på middag. Alltid lika trevligt!
Menyn bestod av följande
Förrätt; Gravad lax på en bädd av sallad, hyvlad parmessan och en dressing.
Huvudrätt; laxplanka med saffrans duchess och vitvinssås
Efterrätt; två sorters glass, turkiskyoghurt med lime och vanilj, baylisgrädde och hallonsås, samt crunch på digistive och pistagenötter.
Tänk, att det kan vara rena terapin att bjuda på mat! För mig har det alltid varit förknippat med lite stress och dåligt humör innan middags gästerna anländer. Min mamma är väldigt noga och vill att allt ska vara tipp topp, mycket av det där hade jag i mig en tid, men nu bjuder jag alltid på mat för att jag tycker det är så roligt. Visst vill jag också ha det fint runt om kring mig, städad och trevligt, men det är aldrig prio ett. Maten står i fokus och jag gör det aldrig till ett måste, utan för att jag VILL!
![](https://aff4a875e6.cbaul-cdnwnd.com/e6df0c07534a3f2b028ec3e14ecfa740/200000106-e85b9e95bb/20181026_220228.jpg?ph=aff4a875e6)
För att slippa stressa, det var ju trots allt fredag och jag jobbade, så dukade jag redan dagen före. Jag tycker att jag fick till det hela rätt bra. Ny inköpt duk från IKEA och löpare tvärs över bordet fick bli som tabletter. Servetter och servett ringar inköpta på Sahra home. Min man har fixat till en dekorationsplanka i mitten av bordet, som jag smyckat med diverse, ljus bladgirlang och porslinsvampar från Lidl. Visst blir det fint och ger ett mysigt intryck, när man lägger lite tid och engagemang över dukningen?
![](https://aff4a875e6.cbaul-cdnwnd.com/e6df0c07534a3f2b028ec3e14ecfa740/200000098-caaefcba60/20181025_185001.jpg?ph=aff4a875e6)
Förrätten
Här har jag lagt upp en bädd av ruccola och Maché sallad, finhackad tomat, hyvlad parmessan och rödlök. På det tog jag gravad lax som jag finhackade, jag tycker att det är mycket godare än stora bitar av den gravade laxen. Därefter tog jag för enkelheten en färdig köpt ceasar dressing. Hur enkel förrätt som helst men jag lovar, super god! Till det serverade jag även en bröd som jag haft olivolja kryddsatt med vitlök, riven ost och sen in i ugnen en liten stund.
![](https://aff4a875e6.cbaul-cdnwnd.com/e6df0c07534a3f2b028ec3e14ecfa740/200000099-6b6086c5bd/20181026_181305.jpg?ph=aff4a875e6)
Huvudrätten
Som huvudrätt ville jag bjuda på fisk, eftersom jag vet att dom båda föredrar det istället för en kötträtt. För en tid sedan gjorde jag ju en lax med saffrans duchess och räksås, så här blev det en variant av den rätten. Jag valde saffrans duchessen att utgå ifrån, eftersom jag själv inte ätit något liknande förr men ville inte direkt kopiera den förra rätten. Så jag gjorde då rätten på en planka, den är förvisso inte modern, men ger så god smak och lite annorlunda i jämförelse med att äta på tallrik. Istället för räksåsen gjorde jag en klassisk vitvinsås. Receptet tog jag från Tommy Myllemäkis såsbok. En reduktion på shalotten lök, timjan och vittvin, kokade upp grädde i separat kastrull, silade av och tillsatte fiskfond samt en aning creme fraiche och lättvispad grädde samt en klick smör på slutet. Sååå good! Stekta hyvlade morötter, heriquvert inlindad i bacon och en stekt citron blev pricken över det hela, samt lite räkor. Tyvärr glömde jag fota det hela innan jag hann börja äta, men ni kanske ändå ser en del av resultatet!
![](https://aff4a875e6.cbaul-cdnwnd.com/e6df0c07534a3f2b028ec3e14ecfa740/200000101-3177732801/20181026_184656.jpg?ph=aff4a875e6)
Saffranet och vitvinssåsen blev verkligen en lyckad kombo, svärfars fru sa direkt att hon inte skulle klara av att äta upp hela rätten eftersom den var väl tilltagen, men rätt vad det var så var det nästintill slut, det tog jag som ett gott betyg!
Efterrätten
![](https://aff4a875e6.cbaul-cdnwnd.com/e6df0c07534a3f2b028ec3e14ecfa740/200000105-6d8996e83c/20181027_063030-6.jpg?ph=aff4a875e6)
Den här rätten gjorde jag på enkla kakelplattor som jag köpte på färgaffären, i botten satte jag möbeltassar och vips hade jag nya tallrikar!
I glasstruten är det två sorters glass, en tiramissou och en lemon. Dessa är köpta jag hittade ingen tid till att göra egen glass.
Hallonsåsen kokade jag dock själv, på frysta hallon, vittvin och rörsocker. För att få den att tjockna använde jag gelé socker som jag tycker är enklare än gelantinblad. I de spritsade rosorna är det vispad grädde med baylis i och en turkiskyoghurt med lime och vaniljstång. Krossade digistivkex som jag blandade i smält äkta smör, det blev en fin crunch likaså pistagenötterna. Den bruna kakan är en brownie som också den är inköpt.
Jag känner mig nöjd med middagen, det mesta är ju gjort helt från grunden, men visst kan man väl fuska och göra det enklare för sig ibland? Smakerna satt och vi fick en fin kväll. Fördrinken hann jag inte fota, men den blev läskande och fick en fin sockerkant. Den gör jag säkert fler gånger, så den kommer här vid senare tillfälle! Ha en fortsatt fin söndag och fråga gärna om tillvägagångsätt om ni tycker att något är oklart
Kram kram!!!!