Pastarätter

Pasta Penne med kyckling och Curry

Den här rätten är en lite festligare pasta rätt som jag gärna äter till helgen med ett gott glas rött till. 

En enkel och snabb rätt samtidigt som den är väldigt god och festlig. Pasta penne passar jättebra eftersom den goda såsen tränger in i rören och ger god fyllig smak.

Det är behöver du:

  • Kyckling filè
  • Purjolök
  • röd spetspaprika
  • Vitlök
  • grädde
  • creme fraiche
  • parmigiano Regiano
  • citron el vittvin
  • Salt/peppar och Curry

Gör så här

Dela kyckling filèn i bitar ca 2-3 cm (för små bitar gör kycklingen torr) Jag tog två fileér på två personer, mina var rätt stora, så känn av hur mycket du tror du behöver.

Ha smör och olivolja i en stekpanna, bryn kycklingen runt om salta, peppra och ha på curry. 

skär upp purjolök och paprika och lägg i stekpannan tillsammans med kycklingen. Låt det hela gotta till sig, (ha inte för hög värme).

Häll över grädde jag hade 5 dl och ca tre stora msk creme fraiche.

Riv vitlök två klyftor hade jag, men som jag har sagt tidigare, smaka, smaka smaka.

Nu får det hela stå en stund på svag värme och gotta till sig, låt det gärna ta lite tid så grädden reduceras ner och ger en krämighet som är underbar.

Koka under tiden pastan, enligt anvisningarna på pkt.

Börja nu smaka av kycklingen, på med mer salt, peppar, curry...sen kommer själva hockus pockuset, på med någon syra, vitt vin eller en halv pressad citron gör verkligen susen! 

Riv ner lite av osten och spar lite till garneringen.

När du är nöjd sleva ner pastan i kyckling grytan och lägg direkt upp på tallrikar. Riv över lite ost och på med en grön kvist, jag valde oregano! Servera med ett gott vin. Här hade jag ett gott Ripasso. 



Pasta är en av mina stora favoriter i köket. Jag gör gärna egen pasta, men ibland tryter tiden och då är ju den vanliga torkade pastan, eller färdig pastan i kyldisken ett bra alternativ. Fördelen med pasta är att den går att förändra och förnya och göras på lika många sätt som det finns ingredienser. Tänk, att det finns en rätt som kallas spagetti med köttfärssås, men sällan kan en rätt smaka så olika varandra. Jag får sällan min köttfärssås att smaka likadan varje gång. Men en sak är säker, ger du den mer tid och omsorg, så smakar den av din kärlek. 

En god pasta med Pesto 


Att göra en god egen pesto är inte svårt. Det gäller bara att vara färdig att hugga in när den blandats med din pasta, annars blir den lätt torr och tråkig. En pesto kan du göra på din egen favorit av färska örter. Här gjorde jag den med basilika. Grillad Halloumi på toppen. Så det här är även en vegetarisk rätt.

Pesto

Till ca 4 portioner behöver du; 

Ca 50 gram pinjenötter. 

två krukor basilika 

Vitlöksklyftor efter smak, jag använde mig av 2 medelstora. 

Parmesanost 100-125 gram

Oliv olja till konsistensen blir som du önskar.

Salt och peppar.

Gör så här

Rosta pinjenötterna och mortla eller blanda dom i en mixer tillsammans med basilikan. 

Lägg i vitlök och en del av oljan och fortsätt blanda, till sist lägger du i parmesan osten till en önskad konsistens och smaka av med salt och peppar.

Blanda gärna i fler färska kryddor om du önskar, tänk då på att minska basilika mängden.


På bilden har jag valt pasta pappardelle som är en bredare form av tagliatelle. 

Haloumi osten grillade jag i grillpanna hastigt på båda sidor,  går den för länge blir den seg i sin konsistens. 

Kom ihåg att spara lite av pasta vattnet, som ger pastan en krämighet av stärkelserna. Blanda pastan och peston med pasta vattnet och lägg på din ost. Riv sen en rejäl mängd parmesan ost över allt och ät direkt. Så gott!

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång