Plockmat och högtider

Här finner du plockmat, buffé rätter och mat vi serverar under högtider. 

SILL

Sill hör väl verkligen till våra traditioner, julbord, påskmat, midsommar och smörgåsbord, alltid finns den där, sillen. Krämiga och klara inläggningar förgyller våra gommar. Jag älskar enkelheten med fem minuters sill, det är bara att go bananas med smakerna.

Julsill

Den här klara inläggningen har jag gjort med en massa juliga smaker. Spadet har jag blandat 50/50 vätskan sillen ligger i och en vanlig ett, två, tre lag, se till att kyl 1,2,3 lagen så vätskorna är lika kalla när dom blandas.

Dela sill filéerna i små munsbitar, skär upp det du vill ha i din inläggning. Jag valde rödlök, morötter, apelsin, ingefära, kryddnejlika, kardemumma, krossade vitpepparkorn och lagerblad.

Ta en väl rengjord burk som har ett tätt lock. Varva nu det du vill ha med i din inläggning, slå där efter över den kalla vätskan. Jag tycker att det blir gott att blanda den söta lagen med vätskan som som sillen ligger i då den ger en bra sälta till sillen.


Mango Curry sill

Den här sillen har jag blandat med min sons favorit krydda i förhoppning om att han ska lära sig tycka om sill.

En krämig inläggning som jag blandat med ca 2 dl smetana och tre-fyra matskedar Hällmans majonnäs. Rör blandningen i en skål. Ha i Santa Marias curry mango krydda  till du får önskad smak. 

Finhacka äpple, mango och gul lök i önskad mängd. Jag tog ca ett halvt äpple och en liten gul lök och ca 1 1/2 msk finhackad mango. Smaka av och tillsätt ev lite salt. Pricken på allt är krossade rosé peppar korn. När du är nöjd med din blandning tillsätter du ett pkt avrunnen 5 min sill i önskade munsbitar. Förvara i väl rengjord glas burk med tättslutande lock.

TIPS!

Gör blandningen utan att tillsätta sillen och du har en jättegod kall sås/röra till ditt grillade kött eller som tillbehör på en buffé!!


Västerbotten sill

En krämig sill med mycket smak. 

Blanda även här 2 dl smetana med tre-fyra msk Hällmans majonnäs. Tillsätt riven västerbottensost efter smak och hur tjock du vill ha den. Själv tog jag i rejält så det nästan blev som en massa. Tillsätt en halv pressad lime och skalet från limen. Det gör den hela frisk. Häll av spadet från minut sillen och dela i valfritt stora munsbitar. Lägg i väl rengjord glas burk med tillslutande lock


Juliga köttbullar

Köttbullar tillhör ju varje julbord. Här har jag gjort köttbullar med mycket smak, juliga smaker.

Många av våra kryddor blir ju så mycket mer smakrika med egen stötta, mortlade eller malda kryddor.

Min kryddblandning gjorde jag på kryddnejlika, kardemumma kärnor, kryddeppar och kanelstång. (samt salt)

I smeten hade jag även riven ingefära och saften av en halv apelsin och rivet apelsinskal.

Mina köttbullar har jag gjort på hälften älgfärs (tack mamma och pappa) och hälften fläskfärs för att inte få dom så torra. Övrigt gjorde jag min smet på ströbröd, ägg, grädde och en liten riven gul lök.

Jag gillar stora köttbullar, för att jag tycker dom blir så mycket saftigare så, jag brukar heller inte arbeta smeten och köttbullarna för mycket eftersom dom lätt blir "trådiga" och för "stunsiga". Lovar att dessa smakar mycket jul. 


Gravad lax med citron

Gravad lax är en av mina favoriter, tillsammans med en hemgjord hovmästarsås blir den fantastisk på smörgåsbordet, men den kan ju även ätas som en förrätt eller med rätt tillbehör även bli en hel måltid. Pasta och en härlig gravlax sås är ju inte dumt, eller varför inte halstra den...

Att grava är enkelt, men kräver ju lite planering. 

Det här behöver du:                                                                   

  • Lax ca 600g
  • Strösocker 3 msk
  • Salt 2-3 msk
  • Vitpeppar grovkornig 1 tsk
  • Dill färsk några kvistar
  • Citron rivet skal och saften från halva 

Gör så här:

Frys din lax i minst 48 timmar. (odlad lax ska man inte behöva frysa innan) tina laxen och gnid in socker och salt, krossa dina vitpepparkorn och strö över, riv cest från en citron och pressa saften från halva citronen. Lägg dill kvistar över laxen och Vakum förpacka sedan hela biten och lägg in i kylskåpet. Låt stå i två dygn innan du tar ur den från vakum förpackningen, skär i tunna skivor.

Gravlax sås

En enkel sås du lätt gör själv.

Det här behöver du

  • 2 msk vanlig senap av din favorit sort
  • 1 msk dijon senap
  • 1 msk socker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk vinäger
  • ca 2 dl olja
  • Hackad dill

Blanda senap sorterna, socker, salt, peppar och vinäger. Tillsätt sedan oljan, droppvis och vispa kraftigt, gärna med elvisp. Smaka sedan av med dill och att du tycker smaken är god!


Tjälknul

Det här är ett perfekt bjud köttt, då man är många. Den kräver lite av dig, men tid i ugnen. Serveras som kött till en buffé eller tillsammans med en potatisgratäng.

God på älgstek men går även bra med annat benfritt kött av tex innanlår.

Garnera gärna fatet med några timjankvistar och frukter
Garnera gärna fatet med några timjankvistar och frukter

Det här behöver du

  • En bit nötkött eller älgstek på ca 1 kg FRYST
  • 1 liter vatten 
  • 1dl salt
  • 2msk socker
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk blandade krossade peppar sorter svart/vit och rosé peppar
  • 2 msk krossade enbär
  • ev lite vitt vin och timjan kvistar (själv tycker jag att det ger lite mer smak till köttet)

Gör så här

Ta ut köttet från frysen, lägg den i en ugnsfast form och ställ in den i ugnen som den är på 70 grader. När köttet tinat efter ca två timmar kan du sätta in en köttermometer. Låt det sedan stå i ugnen ca 9-10 timmar. Eller till köttet visar 65 grader på termometern.

Koka upp lagen med alla övriga ingredienser. När köttet är färdigt lägger du hela biten i den varma lagen och låter den stå minst 5 timmar, gärna längre. Skär gärna upp köttet med skärmaskin så du får tunna fina skivor som räcker till många!





Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång