Smårätter & såser
Ceasar sallad
En god och mättande sallad där kycklingen serveras varm.
När jag gör ceasar sallad vill jag gärna lägga till lite ingredienser. Jag har som bas den vanliga Romansalladen, sen tycker jag att det blir fint för måde ögat ger lite extra smak om man lägger till lite ruccola, sallad rosso eller baby spenat, det finns många färdiga mixar på påse som går jättebra.
Salladen lägger jag i botten på tallriken där efter strimlar jag gurka, hackar tomat, skivar rödlök och paprika, här hade jag även soltorkade tomater. Jag brukar också ha oliver, men hade inga hemma just vid tillfället.
Sen kommer du till det du kan göra enkelt eller lägga ner lite mer tid på. Färdig köpta krutonger eller ta dags gammalt bröd och göra egna, samma med dressingen, det finns bra enkla alternativ i butik, eller så gör du din egen, jag har valt den enkla vägen här. Riv över rikligt med parmessan ost och dressing. Grilla en kyckling filé och bacon. Så färdigt att serveras!!
Pizza på Planka. Två av mina favoriträtter är pizza och plankstek, här gjorde jag en variant av dessa två tillsammans. Jag föredrar att inte ha så mycket ost på mina, och att använda mig av mozarella som inte blir lika fet i smaken som vanlig ost. Pizzadegen är kalljäst och gjord dagen innan hälften av mjölet är på durumvete och hälften på vanligt vetemjöl, självklart går det att använda sig av färdigköpta degkit från affären. Tomatsåsen är gjord på krossade tomater, tomatpuré, vitlök, timjan och oregano, salt och peppar. Sen är det bara låta fantasin flöda, färska champinjoner, tomater, ädelost, och helstekt fläskfilé har jag använt mig av här. samt garnerat med ruccolasallad. Passar så bra en fredagskväll efter en arbetsvecka. Avnjut med ett glas rött eller en kall öl.
![](https://aff4a875e6.cbaul-cdnwnd.com/e6df0c07534a3f2b028ec3e14ecfa740/200000014-bf673c0617/IMG_20171225_173502_493.jpg?ph=aff4a875e6)
Smörgåstårta med ost och skinka
Här finner du en av mina smörgåstårtor som jag gör på cafét. Den här med ost, skinka och lite pepparsalami.
![](https://aff4a875e6.cbaul-cdnwnd.com/e6df0c07534a3f2b028ec3e14ecfa740/200000033-3c70b3d6a2/20180626_074556.jpg?ph=aff4a875e6)
Hos mig på Fru Olssons Café gör jag rätt många smörgåstårtor. Fyllningarna varierar, men ofta har jag en röra av creme fraiche, riven ost och italiensk salladskrydda i första lagret. Där får jag en rätt hög smak av osten. Sallads kryddan är från Nordic Spice och fantastisk i sin smak.
I andra lagret gör jag en form av dressing på majonäs som jag vispar med krossade tomater och även där har salladskryddan, den blir likt en Rhode Island i smaken, i den röran kan kunden välja på hackad rökt skinka, tonfisk eller pepparlax. De rörorna blir rätt milda i sin smak.
Idet tredje lagret har jag en röra på majonäs, creme fraiche, hackad dill, rödlök hackad, rödstenbitsrom, grovmalen citronpeppar och hackat ägg. Där får jag upp syran och sältan.
Många av våra kunder är väldigt nöjda och återkommer, vi får fin kritik över smakerna och att inte allt smakar bara majonäs.
Tomatmarmelad med vanilj
![](https://aff4a875e6.cbaul-cdnwnd.com/e6df0c07534a3f2b028ec3e14ecfa740/200000036-98fba99fa8/20180120_130341.jpg?ph=aff4a875e6)
Tomatmarmelad med vanilj och citron.
I kg röda tomater
1 citron.
Ikg syltsocker.
1 vaniljstång.
Gör så här:
Skär ett kryss ovan på tomaterna och lägg i en kastrull, täck med vatten och koka upp. låt ligga i en minut.
Lägg i kallt vatten för att svalna och dra av skalet.
Tvätta citronen och använd både saft och rivet skal, lägg i en kastrull med vaniljstången.
Lägg därefter i tomathacket och syltsockret.
Låt koka i 5-10 minuter. Ta bort skummet och fyll i rengjorda varma burkar.
När marmeladen stått i kylsåpet brukar den tjockna, rör då gärna ut den med lite kall vatten till lite mer rinnig konsistens. Servera med en bit brie ost, eller till en ost bricka.
Räksoppa med friterade morotsflarn
Hösten är här och vad passar inte bättre än en god soppa. Här kommer mitt favorit recept på en god räksoppa, toppat med friterade morotsflarn med havssalt på.
![](https://aff4a875e6.cbaul-cdnwnd.com/e6df0c07534a3f2b028ec3e14ecfa740/200000092-d6ed0d7eba/20181006_161212.jpg?ph=aff4a875e6)
För att göra en god räksoppa behövs en god buljong eller fond som du själv lätt kokar upp på skalet från räkorna. Lägg dom i en stekpanna eller gryta, Fräs upp hastigt och sen i med smaksättare. Här använde jag mig av finhackad morot, purjolök, salladslök, färsk dill och vitlök. I med vittvin och tomat puré och låt det gotta till sig, koka inte på för hög värme, då försvinner ju vätskan och det är ju den vi ska använda oss av.
![](https://aff4a875e6.cbaul-cdnwnd.com/e6df0c07534a3f2b028ec3e14ecfa740/200000093-bd289be266/20181006_151111.jpg?ph=aff4a875e6)
När du tycker att smakerna har kommit fram ordentligt är det dags att sila av din buljong och hälla över den i en kastrull. Hetta upp buljongen och tillsätt en gnutta maizenamjöl som redning, soppan ska absolut inte bli för tjock!
I med grädde, och en klick cremefraiche, sen är det bara att försöka få en fin balans. Jag hade i lite salt och en finhackade örter av det jag hade hemma. Dill är verkligen att föredra, då smakerna passar så fint i hop.
Fritera hyvlad morot och dra lite havssalt över. Lägg räkor i botten på en soppskål, häll över soppan och toppa med morötterna! Så himla gott, som en enklare lunch eller varför inte som en förrätt!
Funderar du över något, skriv gärna en rad !!
Grönsakssoppa och en varmsmörgås med champinjonstuvning
Hösten är här och visst smakar det då bra med en härligt varm och mättande soppa med rotfrukter och grönsaker.
![](https://aff4a875e6.cbaul-cdnwnd.com/e6df0c07534a3f2b028ec3e14ecfa740/200000107-9bd9a9ccde/20181106_172311.jpg?ph=aff4a875e6)
Till min grönsakssoppa använder jag följande;
Potatis
Morötter
kålrot
selleri
Purjolök
vitlök
grönsaksbuljong
chili
Blomkål
Jag hade ungefär lika mycket morötter, potatis, selleri och kålrot.
När dina rotfrukter fått en liten yta är det dags att lägga dom i buljongen och börja smaksätta.
Låt det inte koka för hårt och länge eftersom det då är risk att soppan förlorar sin konsistens.
Därefter brynte jag på buketter av blomkål, den kräver inte lika lång tid som de övriga rotfrukterna.
I mitt fall ville jag ha en liten smakrikare soppa, så jag tillsatte en "skvätt" öl för att få upp lite sötma och lite gurkmeja för färgens skull samt fänkålsfrön.
![](https://aff4a875e6.cbaul-cdnwnd.com/e6df0c07534a3f2b028ec3e14ecfa740/200000110-1a3c91b360/20181106_165745.jpg?ph=aff4a875e6)
På med stuvningen, tomatskivor, timjan ost och skjuts in i ugnen!
Undrar du över något? Tveka inte att höra av dig med frågor!
Här kommer en enkel vardagssoppa, som nästan blir godare om man värmer den dagen efter. Härliga smaker av rotfrukter och purjolök. Jag fick rätt mycket sting i soppan och valde att ha på en klick med creme fraich med tillsatt lime i. Det blev en höjdare!
För att få en riktig mättnadskänsla har jag här valt att göra en varmsmörgås med champinjonstuvning till. Men en hård ost smörgås är ju inte fel det heller!
![](https://aff4a875e6.cbaul-cdnwnd.com/e6df0c07534a3f2b028ec3e14ecfa740/200000108-5a1805b124/20181106_160851.jpg?ph=aff4a875e6)
Gör så här!
Skala och tärna rotfrukterna, storleken är ju en smaksak, jag vill gärna ha det lite "bitigare" .
Själv föredrar jag att bryna på mina rotfrukter, innan jag lägger dom i soppan, jag tycker att smakerna kommer fram lite bättre så. Jag finhackade färsk timjan och tillsatte purjolök, samt lite chili.
Koka upp buljong och vatten enligt förpackningen på din buljong eller fond.
![](https://aff4a875e6.cbaul-cdnwnd.com/e6df0c07534a3f2b028ec3e14ecfa740/200000109-04b4705ad6/20181106_163203.jpg?ph=aff4a875e6)
Under tiden soppan står på sjudning börjar jag med dom varma smörgåsarna.
Helst hade jag velat haft kantareller, men idag fick jag endast tag på champinjoner.
Borsta och skär upp svampen i lite tunnare skivor.
Bryn de sedan i en rejäl klick smör, salta och peppra!
Även här tillsatte jag purjolök, det är en så otrolig smakhöjare tycker jag.
När svamp och purjolök fått lite färg, tillsätter jag lite maizena och reder av med grädde, lite i taget. På så vis blir stuvningen krämigare annars kan den lätt bli för rinnig så den flyter av din smörgås. Jag tillsätter soja för att få upp färgen och låter den puttra till sig. På slutet, just innan jag lägger min stuvning på smörgåsarna har jag på riven ost.
![](https://aff4a875e6.cbaul-cdnwnd.com/e6df0c07534a3f2b028ec3e14ecfa740/200000111-d32d8d428a/20181106_170709.jpg?ph=aff4a875e6)